Hàbits saludables

Proposta 9


EL SUCRE QUE ENS ENVOLTA!


El sucre és una substància que es troba en la major part dels aliments que consumim. Els cereals que ens prenem per esmorzar o el cacau soluble que fiquem a la llet en són exemples. Es recomana que una persona consumeixi al dia un màxim de 25 grams de sucre, però si sumem la quantitat que hi ha en els cereals i el cacau, ja estem prenent el doble només al matí. T'imagines quant sucre arribes a consumir diàriament?

En aquest vídeo us expliquem com podeu calcular la quantitat de sucre que porta qualsevol dels aliments que preneu normalment. Nosaltres ho hem provat amb la Nocilla i ens ho pensarem dues vegades la pròxima vegada de fer-nos l’entrepà.





Proposta 8

Hidratem-nos!


Sabies que el 70% del nostre cos està format per aigua?

Doncs una gran part d’aquesta aigua la perdem cada dia: quan anem al lavabo, a través de la respiració (encara que no ho sembli) i també a través de la suor. En un sol dia podem arribar a perdre 2,5 litres d’aigua. Per això és molt important anar-la reposant a través dels aliments i les begudes.
Quan fem activitat física i quan fa més calor perdem més aigua, així doncs, ara que ve l’estiu caldrà que ens hidratem força.

L’ideal seria beure entre 6 i 8 gots d’aigua al dia. Hem de beure encara que no tinguem set. Quan tenim set és que el cos nota una manca d’aquesta aigua i ja estem fent tard!

PROPOSTA: Com que comptar els gots d’aigua pot ser una mica pesat, els i les mestres d’Educació Física us proposem que agafeu una ampolla d’aigua d’1,5 o de 2 litres i proveu de beure-us-la tota al llarg del dia. Per fer-ho més constant, hi podeu fer unes marques amb un retolador permanent i anar controlant la quantitat d’aigua que hauríeu d’haver begut en cada moment del dia, aquí teniu un exemple:



També seria bo que quan tornem l’escola portéssim una ampolla d’aigua per anar hidratant-nos sovint, molts i moltes de vosaltres això ja ho feu.
Recordeu que la millor manera d’hidratar-se és bevent aigua, hem d’evitar els refrescos, sucs i d’altres begudes industrials perquè contenen alts nivells de sucres que no son bons pel nostre cos.




Proposta 7


Relaxem-nos!

Segurament, durant aquests dies de confinament hi ha hagut ocasions en les quals us heu sentit frustrats per no poder fer allò que voleu, neguitosos per no poder sortir al carrer o hi ha hagut nits que no podíeu dormir perquè durant el dia no heu gastat prou energia. Aquestes situacions fan que sentim que el nostre cos pesi molt. Això es produeix perquè els músculs es tensen i automàticament ens sentim molt incòmodes.

Si quan ens trobem amb aquestes situacions, sabem com relaxar-nos, serà més fàcil que ens tornem a trobar bé. Existeixen unes TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ que ens ajuden i que a més són molt beneficioses per a nosaltres:

-       Ens ajuden a fer més petites les emocions com l’estrès, el neguit o la preocupació.

-     Utilitzar les tècniques de relaxació facilita que el nostre cos deixi d’estar tens i en sentim més lleugers: com un globus.

-      Si estem relaxats, també ens serà més fàcil estar tranquils quan ens enfrontem a un repte o un conflicte (una competició esportiva, una feina de l’escola, una discussió, etc.) 

-      A més a més les tècniques de relaxació ens ajuden a dormir millor a la nit i a estar de més bon humor durant el dia.



-       Aquest enllaç us ajudarà a relaxar-vos fent respiracions

-       Aquest enllaç us ajudarà a relaxar-vos fent estiraments

-       Aquest enllaç us ajudarà a relaxar els músculs

-       Aquest enllaç us ajudarà a relaxar-vos a partir de la meditació


Proposta 6

Hora d’esmorzar!

Ja fa uns dies que els nens i les nenes i ara també els adults podem sortir a fer esport i jugar al carrer. Quan sortim al carrer a fer activitats les nostres necessitats alimentàries canvien. Amb el moviment que realitzem al carrer: caminar, córrer, anar amb bicicleta, patinet... estem gastant molta més energia que les primeres setmanes de confinament, que havíem d’estar a casa. I per tant, hem de menjar una mica més i més variat.

Has modificat el teu esmorzar per estar ple d’energia? Et donem alguns consells per aprofitar al màxim les teves sortides al carrer.

Cartoon Children Eating A Breakfast. Stock Vector - Illustration ...

Què ha de tenir un bon esmorzar?

Líquid: És necessari hidratar-nos després de moltes hores dormint. Acompanya el teu esmorzar d’un vas d’aigua, llet o suc.

Fuita: Les vitamines i els minerals que ens aporten les fruites són súper necessaris per nosaltres.

Pa o cereals: Seran la nostra energia, els hidrats de carboni que trobem als cereals o al pa son la gasolina del nostre motor.

Llet o embotit: Els nostres músculs fan moviments molt diversos quan fem exercici i necessitem que tinguin energia i estiguin forts. Les proteïnes de la llet i dels embotits, entre d’altres, ens ajudaran a que el nostres músculs estiguin en plena forma.

També et deixem una súper recepta per fer les teves pròpies galetes i arrodonir l’esmorzar amb una mica de dolç, que ens encanta i també és necessari!!


Cookies Cute Cartoon Sticker Stick Icon Decal Label Drawing ...


(Clica a la imatge per accedir a la recepta)




Proposta 5
Per tal de portar un seguiment de les vostres rutines diàries, els mestres d’Educació Física hem creat un PASSAPORT D’HÀBITS SALUDABLES. 
Aquest passaport us servirà per saber si esteu mantenint una rutina prou saludable durant aquests dies o encara la podeu millorar.
L’activitat consta en omplir la graella posant-hi careta amb la que et sentis més identificat/da en referència aquella acció.
Et proposem que l’omplis setmanalment i a finals de setmana en facis una revisió amb el propòsit de millorar les teves rutins diàries. 
Endavant viatgers i viatgeres!
Hem creat el passaport en Anglès també pels qui s'atreveixin:

Proposta 4

Descansa bé!
Dormir les hores necessàries i tenir un somni de qualitat és un aspecte molt important per al vostre creixement i desenvolupament.
A la vostra edat heu de dormir de 9 a 10 hores diàries. És important anar-se’n a dormir d’hora, per poder descansar i poder recuperar forces i rendir millor l’endemà.

Hi ha una sèrie d’elements que poden incidir en un mal descans. Entre ells podem trobar la televisió, els videojocs i l’ordenador. La llum de les pantalles ajuda a alterar el ritme del nostre cos (ritme biològic).
Hi ha certs aliments que no s’haurien de menjar per sopar, ja que també poden afectar a la son: begudes estimulants, xocolates, excés de sucre i fregits.
Per contra, hi ha aliments que beneficien un bon descans i estat d’ànim: pernil, carns d’aus, peix, llet, arròs, pastes, verdures i hortalisses...

Crear una rutina diària per anar a dormir és essencial i ens ajudarà a preparar el nostre cos per anar a dormir.
Per tant, et proposem que creïs (si no la tens) una rutina per anar a dormir.
Et deixem una sèrie de consells que et poden ajudar:


-       Preparar l’entorn: Llum tènue, temperatura adequada, sense sorolls.
-       Utilitza roba còmoda.
-       Respecta els horaris, vés a dormir i lleva’t sempre a la mateixa hora.
-       Escoltar o llegir un conte t’ajudarà a relaxar-te.
-       Sopar lleuger.
-       Higiene abans d’anar a dormir, dutxa’t si no ho has fet i renta’t bé les dents.
-        
…i sobretot evita les pantalles abans d’anar a dormir.
 

Recorda, si descanses bé et sentiràs més energètic/a, millorarà la teva capacitat d’atenció i aprenentatge, millorarà també el teu benestar i autoestima i et mantindrà alerta i actiu/va.





Proposta 3

Ara que ja portem unes setmanes en aquesta situació d’excepcionalitat i que estem apunt de començar el 3r trimestre, us proposem que us feu responsables juntament amb els vostres pares i mares de l’organització dels horaris i rutines familiars.

Els mestres d’Educació Física hem creat un horari que us pot servir de guia, però que cadascú pot adaptar a les rutines i necessitats familiars.



Ara et toca a tu, crea el teu propi horari que et servirà per mantenir una rutina durant els dies de confinament.



Consells que us donem a l’hora d’omplir el vostre horari personal:
-     Evita passar llargues hores davant de les pantalles. En el seu lloc, estimula el joc lliure!
-    Contacta amb els teus amics/amigues (a través del telèfon, videotrucada, intercanviant vídeos, àudios...)
-       Escolta molta música.
-       Jugueu en família (jocs de taula, acrosport...).
-       Ajuda en tasques domèstiques. Quan anem a l’escola no disposem del temps per a fer-ho. Aprofita ara!.
-       Disfressa’t, fabrica titelles... i actua!
-       És moment de fer experiments, plantar llavors...
-       Escriu un diari, cartes, còmics, històries...

i...Fes activitat física!

 És recomanable deixar els caps de setmana com a dies d’activitat lliure.


Proposta 2


La següent proposta relacionada amb els hàbits saludables té a veure amb la HIGIENE.
La higiene del nostre cos és fonamental per a tenir una bona salut. En aquesta entrada ens centrarem especialment en com i quan ens hem de rentar correctament les mans, les dents i dutxar-nos.

La proposta que us fem és: observeu bé els consells i mireu de posar-los en pràctica (si no ho esteu fent ja) durant aquests dies.

RENTAR-NOS LES MANS:
Rentar-nos les mans amb sabó és una mesura fàcil i efectiva de prevenir malalties infeccioses (com la grip, el refredat i d’altres) i d’evitar-ne la transmissió i el contagi.
Totes les coses que toquem durant el dia a dia poden estar brutes i passar-nos bacteris o gèrmens.

Imagina't, per exemple:
El pom d'una porta, la barana d'una escala, la barana de l’autobús, el botó de l’ascensor...
Les mans te les has de rentar moltes vegades al dia, encara que no t'ho sembli. Segur que moltes més de les que ho fas. A les mans sempre hi pot haver bacteris perillosos per a la nostra salut.

Quan rentar-se les mans?
A vegades et pots pensar que les teves mans no estan brutes, si no estan negres, plenes de fang o amb guixots de bolígraf o de pintures.
Però encara que et pensis que estan netes perquè no les veus gaire brutes, els bacteris i els gèrmens són MINÚSCULS i no els podem veure a simple vista. Poden estar pertot arreu... Hi ha vegades que és imprescindible rentar-se-les:
- Abans de menjar: esmorzar, dinar, berenar o sopar.- Després de fer pipí o caca. 
- Quan has jugat a pilota, o quan has estat tocant flors, herbes, joguines, terra, coses al pati... 
- Després de tocar un animal.
- Abans d'escriure, fer deures o jugar amb l'ordinador. 
- Abans de preparar-te un entrepà. 
- És molt important, si has vist algun amic que està constipat, per exemple, i li has donat la mà o li has deixat alguna joguina, que et rentis les mans després.
- I, en general, sempre que les mans estiguin brutes.
Tot i que sembla molt fàcil de fer, de ben segur que molts de nosaltres no ho acabem de fer bé del tot, així doncs, us deixem amb un vídeo on la Joana de 2n ens explica la tècnica per a rentar-nos les mans de manera correcta i efectiva. Proveu de rentar-vos les mans com ella ens ensenya:

Els aspectes clau de la higiene de les mans. Seguretat dels PacientsEl rentat de mans hauria de durar entre 20 i 30 segons, per calcular aquest temps, si no teniu rellotge us deixem un truc: segur que tots i totes coneixeu la cançó del "Happy Birthday", doncs l'haurieu de cantar dos vegades seguides mentre us renteu bé les mans.

RENTAR-NOS LES DENTS:

No tinguis pressa. No corris. La càries és un enemic que cal combatre. La millor manera de fer-ho és tenir sempre les dents ben netes, i per tenir-les ben netes, què cal fer? Doncs rentar-les. Rentar-se les dents serveix per eliminar les restes d'aliments que hem menjat o desorganitzar els bacteris que poden atacar les dents i que es troben a la placa bacteriana.

Quan rentar-se les dents:
- Has de rentar-te les dents cada dia.
- Ens hem de rentar les dents després de cada menjar.
El raspallat d'abans d'anar a dormir és el més important de tot el dia, perquè no podem estar tota la nit amb les restes d'aliments entre les dents. Si en alguna ocasió ens trobem que no tenim raspall, podem glopejar aigua diverses vegades i menjar alguna fruita, com una poma; o una pastanaga.
Com rentar-se les dents:
Us deixem amb un vídeo on podem veure com ens hem de raspallar les dents. Si no ho esteu fent ja, mireu de fer-ho d’aquesta manera la pròxima vegada que us raspalleu les dents:
LA DUTXA:

Tots sabem l’important que és dutxar-nos bé, per això us deixem amb uns consells que segur que milloraran aquesta pràctica:
    Pintar dutxes per pintar Cura del cos | Dibuixos per pintar gratis
  • Millor fer-nos una dutxa que una banyera, d’aquesta manera estalviarem mooolts litres d’aigua.
  • L’aigua no ha d’estar molt calenta per tal de no ressecar-nos la pell.
  • Ens hem d’ensabonar bé però de manera suau per tal de no irritar-nos la pell.
  • IMPORTANT, dutxar-se després de fer exercici o de suar.
  • Disposar d’un sabó pel cos (gel) i un sabó pel cap (xampú).
  • Zones difícils: no ens hem de descuidar de rentar-nos bé els peus, axil·les, genitals i orelles. Aquestes son zones que molta gent passa per alt a l’hora de dutxar-se.
  • Assecar-nos bé després de dutxar-nos, no és aconsellable seguir humits, per tal d’evitar infecció per fongs.
  • A l’acabar ens podem posar crema hidratant, és el complement prefecte a la higiene corporal


La pròxima vegada que us poseu sota l’aigua, comproveu que esteu complint tots aquests consells.





Proposta 1


La primera proposta d’hàbits saludables té a veure amb la NUTRICIÓ.

Sabies que... El nostre cos, per fer qualsevol activitat, fins i tot respirar i dormir, necessita energia en forma d’aliment?
És necessari fer 5 àpats al llarg del dia (esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar), per donar energia al nostre cos de manera continuada.
Una bona alimentació en l’etapa escolar és essencial per al vostre desenvolupament. Alimentar-se bé vol dir sentir-se amb energia, vitalitat i alegria, és a dir, gaudir d’una bona salut.

Mans a la feina!
Així doncs, què us sembla si ens posem mans a la feina i mirem de preparar algun dels nostres àpats?

Els mestres d’Educació Física us proposem algunes receptes:



  • Recepta nivell 1: Pastís de plàtan i gerds
Recepta fàcil per a preparar un esmorzar/berenar saludable sense farina ni sucre. Seguiu els passos que ens expliquen la Vinyet i el Roger i recordeu que podeu adaptar les receptes al vostre gust! Imaginació al poder!



  • Recepta nivell 2: Pizza amb verdures i peix
En aquest divertit i animat vídeo la Zoe i l’Ada ens ensenyen a cuinar una pizza una mica diferent i molt saludable, amb ingredients que potser mai us havíeu imaginat que podria portar una Pizza!


Us animem a que, durant aquests dies, ajudeu als pares i les mares a preparar els àpats, parar i desparar la taula i netejar i fregar els estris.

BON PROFIT!!


Pels més valents i més valentes aquí us deixem l’enllaç a un document on trobareu 24 receptes de primers i segons plats saludables que podeu fer a casa amb els pares i mares:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada